Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výprava na Tmavou hvězdu

21. 5. 2012

Výprava na Tmavou hvězdu

aneb

Z Čech až na konec světa


Každý kdo má rád a zajímá se o české dějiny, tak by měl vědět o připravovaném projektu filmového kameramana Jana Hanzala, který chce přiblížit jednu historickou událost z trochu jiného pohledu. Rádi bychom pomohli více, zatím činíme aspoň touto formou propagace a osvěty. Více o tomto bohulibém činu na www.vypravanatmavouhvezdu.eu

 

Jan Hanzal a. č. k.

- autor a manažer projektu „VÝPRAVA NA TMAVOU HVĚZDU“ a „CESTY TŘETÍHO VĚKU“, kameraman

Jan HanzalNarozen 25. 1. 1948 v Praze. V letech 1966 – 1988 pracoval ve Filmstudiu Barrandov nejprve jako asistent kameramana, později jako II. kameraman a kameraman. Jako „muž za kamerou“ spolupracoval na mnoha tuzemských, koprodukčních a televizních filmech, např. „Tři veteráni“, „Slavnosti sněženek“, „Srdečný pozdrav ze zeměkoule“, „Krajina s nábytkem“, „Mág“, „Pražská pětka“ atd. Zúčastnil se natáčení celkem asi na 70-ti filmech a audiovizuálních pořadech (viz. filmografie). Pracoval jako externí kameraman pro ARD. Od roku 1991 pracoval v Praze ve vlastní reklamní a obchodní agentuře, ve které realizoval jako kameraman, autor a producent reklamní a televizní spoty a multimediální projekty, například videosnímky, použité v souvislosti s jubilejní Všeobecnou československou výstavou v roce 1991.

Od roku 1994 žije v jižních Čechách a věnuje se převážně realizaci vlastních autorských projektů, ale i práci na zajímavých zakázkách.

E-mail: jan.hanzal.cinema@seznam.cz
Mobil: +420 777 892 082

 

 

 

„Výprava na Tmavou Hvězdu“ je projekt, jehož základem je expedice, jdoucí po stopách historické cesty poselstva krále Jiřího z Poděbrad. Výprava měla velký politický a diplomatický význam, a lze ji chápat i jako předobraz pokusu o vytvoření Evropské Unie. Výpravu, která začala 26. listopadu 1465, vedl pan Lev z Rožmitálu a z Blatné, švagr českého krále, Jiřího z Poděbrad.

V asi čtyřicetičleném poselstvu byli rytíři, šlechtici, zápasníci, pážata, kuchaři atd. Jedním z doprovodu pana Lva z Rožmitálu byl i jihočeský zeman Václav Šašek z Bířkova, jemuž je připisován záznam a popis této cesty, který se v původní podobě starého českého díla nezachoval, ale existuje latinské zpracování, které vydal v r. 1577 vzdělanec a vysoký církevní hodnostář, pozdější olomoucký biskup, Stanislav Pavlovský z Pavlovic. Tento cestopis je znám jako „Deník o jízdě a putování pana Lva z Rožmitálu a z Blatné z Čech až na konec světa.“ (originál v Národním muzeu v Praze).

Známější je přepracování tohoto cestopisu od Aloise Jiráska, který „podle pamětí o staročeském cestování“ napsal knihu „Z Čech až na konec světa“.Tento název se stal také součástí (podtitulem) názvu připravovaného projektu „Výprava na Tmavou Hvězdu.“

Další záznam o této historické cestě pochází „z pera“ dalšího z účastníků této výpravy, kterým byl Gabriel Tetzel z Grafenbergu a z Norimberka, významný norimberský měšťan a obchodník. Také u něj se nejedná o jeho osobní dílo, nýbrž vše nasvědčuje tomu, že jeho vyprávění dal v období 1469-1500 do písemné podoby jeho bratranec, Gabriel Muffel, který byl též účastníkem výpravy pana Lva z Rožmitálu. Tento cestopis je znám pod názvem „Cestovní deník Lva z Rožmitálu a na Blatné 1465-1467“(rukopis leží v Bavorské státní knihovně v Mnichově).

Především tyto výše uvedené knihy, dílo Rudolfa Urbánka a dalších, se staly inspirací pro vznik a realizaci projektu „Výprava na Tmavou Hvězdu.“