Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pamětní deska klatovským dragounům

31. 1. 2016

Znovuinstalování pamětní desky označující "Kasárna klatovských dragounů" v Klatovech.

 

Mělo by se jednat o hlavní akci našeho spolku v roce 2017, realizovanou v červnu t. r., k 260. výročí slavné bitvy u Křečhoře u Kolína v r. 1757. Celkově vzato jde však o to, uctít historii nejen dragounů všeobecně, ale hlavně dragounů klatovských, jejiž historie byla přerušena v r. 1949. Současnost v r. 1990 opět navázala, aspoň symbolicky, na svojí minulost.

 

dopis-deska.jpg

dopis-foto-priloha.jpg

Koncem ledna 2016 jsme byli pozváni armádou, velitelem posádky podplukovníkem Vyorálkem k jednání. Náš spolek zastupoval JUDr. Tomáš Háša a moje maličkost. Výsledkem jednání byla vzájemná shoda k danému historickému tématu a povolení velitele k instalaci desky. Za dva týdny jsme byli velitelem posádky vyzváni k ještě jednomu jednání. Na tomto sezení nám byl představen ještě jeden projekt s pamětní deskou, tentokráte k uctění in memoriam velitelů Dostála a Nedbala. Tato iniciativa kolegy Lukáše Kopeckého počítá s odhalením v září 2016. Stanovisko armády je takové, že nechce mít u hlavního vchodu dvě pamětní desky. Náš názor je, že by to veřejnosti určitě nevadilo, ale hlavní slovo má vlastník zdi, což je armáda. Necháme zatím vše v klidu a počkáme co přinesou další jednání. Mezitím jsme kolegovi Kopeckému nabídli spolupráci při vytvoření jedné společné pamětní desky, která by obsahovala, jak nápis kasáren, tak i vzpomínku na oba persekuovavé velitele.

 

Výsledkem naší vstřícné komunikace byla hodnotná společenská vzpomínková akce ve spolupráci našeho spolku Přátelé české historie, Roku Františka Machníka v koordinaci Lukáše Kopeckého, Armády České republiky a Města Klatovy.

To vše v sobotu 17. září 2016 - viz fotogalerie.