Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaroslav Bejvl - úžasný medailér

13. 7. 2016

Jaroslav Bejvl – mistr drobné plastiky a nízkého reliéfu

bejvl.jpg500-kc-lada.jpghus-medailon.jpgzl.-bula-sicilska.jpg

Se zpožděním několika dní se do Klatov dostala nečekaná a smutná zpráva. V úterý 28. června (2016), Jaroslav Bejvl náhle zemřel. Pro nezasvěcené uvádím, že se jednalo o významného janovického rodáka a našeho přítele.

 

Své dětství prožil v Janovicích nad Úhlavou, kde se 13. dubna 1941 narodil v rodině místního truhláře a uměleckého řezbáře, a také v Chudenicích, které měl velmi rád. Ostatně jako celý tento náš kraj včetně Klatov. V 15. letech odešel do Prahy studovat střední umělecko-průmyslovou školu a projevil se jako nadaný student u profesora Havlase. Další jeho kroky vedly do severních Čech, kam ho zavedla základní vojenská služba. Byl to osud, poněvadž si zde našel životní partnerku Zdeňku a také zaměstnání. Od roku 1962 pracoval v národním podniku Lustry v Kamenickém Šenově, kde vytvořil stovky návrhů různých svítidel a lustrů. Jeho práce jsou dodnes k vidění ve veřejných budovách nejen u nás, ale po celém světě, zejména v Americe a v Asii. Od roku 1993 spolupracoval i se svým synem Jaroslavem, který dnes na otcovu práci navázal. 

 

Jako samouk se věnoval návrhům pamětních mincí a medailí. Svojí pílí a vytrvalostí se dostal mezi českou špičku v tomto oboru a jeho 500 Kč pamětní mince k výročí Josefa Lady byla v kanadském Torontu vyhlášena jako nejkrásnější pamětní mince na celém světě za rok 1987. A další zakázky od České národní banky a České mincovny přicházely a byly jich desítky. Jedna z posledních realizovaných byla zlatá 10 000 Kč pamětní mince k 800. výročí Zlaté Buly Sicilské (2012), která byla vyhlášena za nejkrásnější zlatou českou minci.

 

V posledních letech se věnoval i pamětním deskám. Pro Chudenice vytvořil v roce 2003 desku věnovanou generálu Josefu Peškovi. Na pietním aktu jsem byl s kolegou Otou Štáhlichem a od té doby se s Jaroslavem Bejvlem známe. Naše první setkání na mně udělalo dojem a zanechalo ve mně úžasný pocit. Měl smysl a pochopení pro historii, takže jsem inicioval další pamětní desky, které Bejvl pro Klatovy vytvořil. Jednalo se o most u pošty (květen 2006, duo), T. G. Masaryka na základní škole TGM (září 2007), což je velmi hodnotné umělecké dílo, kapli „Chaloupku“ (červenec 2008), a Parkány (září 2008) v Hostašových sadech. Velmi zdařilé jsou další dvě mimoklatovské. Ve Velkém Boru je deska součástí pomníku slavnému rodáku, puškaři Sylvestru Krnkovi (prosinec 2012). V Bolešinech je vzpomínán nejvýznamnější rodák pater Josef Peksa (květen 2014). Na osmou pamětní desku Jaroslav Bejvl zhotovil bronzový reliéf Mistra Jana Husa. Tento skvost můžeme od července 2015 obdivovat na budově Rezidence Klatovy (bývalá měšťanská chlapecká škola) na Husovo náměstí. Bohužel další již neudělá…

 

Jaroslav Bejvl předčasně odešel ve svých 75 letech, ale zanechal nám mnoho svých unikátních děl k trvalé potěše. A co víc. Zanechal nám ve svých srdcích krásnou vzpomínku na skromného a milujícího člověka, kterým on bezesporu byl. Jsem rád, že jsem ho poznal. A nejen já, ale všichni přátelé z našeho spolku, se kterým spolupracoval.

 

Za „Přátele české historie“ Ivan Rubáš,

v Klatovech 12. července 2016.