Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bolešiny - vzpomínka na pátera Peksu

2. 6. 2014

                                    BOLEŠINY SLAVILY

 

Obec Bolešiny u Klatov slavily v sobotu 24. května 2014, výročí 490 let od první písemné zmínky o obci.

V rámci celé slavnosti, která probíhala celé odpoledne (hlavně na fotbalovém hřišti) a končila večerní taneční zábavou v kulturním domě, byl hned na začátku proveden slavnostní akt celého dne. Tím bylo odhalení pamětní desky významnému bolešinskému rodáku, Pateru Josefu Peksovi. Tato událost se dá považovat za nejvýznamnější počin celých oslav, poněvadž kněz Josef Peksa vykonal mnoho dobrého a pozitivně ovlivnil stovky, ba tisíce lidských osudů na druhé straně zeměkoule. Jeho dlouholetý pobyt v Austrálii (1951 až 1993) je velmi dobře znám a jeho činnost, zejména založení československé exilové osady „Peksa parku“ neboli „České Šumavy“ je dodnes velmi ceněna hlavně lidmi spjatými s tamějším pobytem. Bohužel u nás byl a stále je v jakémsi zapomnění. Je to trochu smutné, ale na druhou stranu, kdo si chce najít ne webu nějakou bližší informaci má možnost. Před několika desetiletími to nebylo možné.

Odhalení desky se účastnil autor bronzového reliéfu, medailér a mistr drobné plastiky Jaroslav Bejvl z České Kamenice (rodák z Janovic n/Úhlavou). Požehnání desce a vzpomínce bylo v režii biskupa plzeňské diecéze pátera Františka Radkovského. Důstojným projevem, což ocenili všichni přítomní, se prezentoval bývalý velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček. Působivé vystoupení měly děti z místní mateřské školy a statečný výkon předvedl dechový sbor ze švihovské základní školy pod taktovkou Josefa Babky. A proč statečný? Protože po zahrání české státní hymny následoval svatováclavský chorál a tento moment se z trvalého „pokapávání“ proměnil v průtrž mračen.  

Z lidského vnímání považuji za nejkrásnější moment přednes básničky, kterou poslala 86letá Hana Gerzanicová - Honsová rozené Šlaufová, která se z časových důvodů nemohla slavnosti účastnit. My všichni, kteří tuto šarmantní a energickou dámu známe, víme, že její slova vychází z celého srdce. Také ona prožila cirka 40 let v australské emigraci, následovala svoji velkou lásku, svého prvního manžela, a s otcem Peksou se velmi dobře znala.

Závěrem bych chtěl vyzdvihnout píli, obětavost a ochotu všech organizátorů v čele se starostou obce Josefem Sommerem. A pochopitelně také členky našeho spolku "Přátelé české historie" za připravené občerstvení zaslouží velkou pochvalu.

Na úplný konec pro všechny dobré vlastence připomenu onu zmíněnou básničku „Vzpomínka na otce Peksu“:

 

Dnes jsme zde v Bolešinech a všichni vzpomínáme…

My Češi z Austrálie Vás stále rádi máme.

 

Přišel jste mezi nás daleko od domova,

pro život v cizině je těžké hledat slova.

 

Zůstal jste stále – byť daleko v duši na Šumavě,

a založil jste tam jinou Šumavu k její velké slávě.

 

Žil jste stále pro víru a lásku ke své vlasti,

přes všechny problémy a často různé strasti.

 

Po mnoha letech exilu vrátil jste se ve svůj kraj,

vždyť rodná země česká byl Váš pozemský ráj.

 

Díky Otče, díky, za Šumavu tam daleko,

láska k vlasti neumírá – je v duši vždy tak hluboko…